Yukarı Dicle Vadisi, Somut Olmayan Kültürel Mirasını Koruma ve Farkındalık Yaratma Projesi

1.5.2018

Ankara’da acil bir toplantı için bulunan DİKA Genel Sekreteri Yılmaz Altındağ’ın hoşgeldin mesajının iletilmesinin ardından Tarih Vakfı Başkanı Mehmet Ö. Alkan ilk açılış konuşmasını gerçekleştirdi. Tarih Vakfı’nın geçmişte Mardin’de yaptığı çalışmalara değinen Alkan, projenin başarıyla bitirilmesi halinde, Türkiye çapında uygulanacak bir modelin oluşabileceğini ifade etti. Ardından söz alan Mardin Müzesi Müdürü Nihat Erdoğan, kurumlarında hayata geçirdikleri somut olmayan kültürel miras etkinliklerini aktararak her geçen gün üzerinde titizlikle çalışılan bir öğeyle bu etkinliklerin zenginleştiğini belirtti. Daha sonra Mardin Milletvekili  Orhan Miroğlu uygulanmakta olan projenin günümüz koşullarında önemine vurgu yaparak somut olmayan kültürel miras öğelerinin yaşatılmasının insanlığın sağlıklı bir biçimde yol alabilmesi için gerekliliğini aktardı.  Orhan Miroğlu, vakit buldukça projenin diğer faaliyetlerine de katılmak istediğini belirterek proje için başarı dilekleriyle sözlerine son verdi.

Orhan Miroğlu’nun salondan ayrılmasının ardından, tarihçi Esra Danacıoğlu’nun moderatörlüğünde Tarih Vakfı Başkanı Mehmet Ö. Alkan ve Touch TD’den kültürel miras uzmanı Julie Scott, “Tarih, Miras ve Mekân” başlıklı bir panel gerçekleştirdiler. Siirt, Şırnak, Mardin ve Batman illerinden gelen kamu kurumu temsilcileri, yerel araştırmacılar, akademisyenler ve öğrenciler günün geri kalanında 2 gün sürecek “Somut Olmayan Kültürel Miras Çalıştayı”na katıldılar.